Конференцията на ООН по ядреното споразумение се отлага за август 2022

...
Конференцията на ООН по ядреното споразумение се отлага за август 2022
Коментари Харесай

Отложиха конференцията на ООН по ядреното разоръжаване заради пандемията

Конференцията на Организация на обединените нации по нуклеарното съглашение се отлага за август 2022 година поради новата агресия на ковид, осведоми AP.

Форумът, който се отсрочва от две години заради пандемията от COVID-19, трябваше да се организира на 4 януари в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Той е отдаден на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия от 1970 година

Управлението на Организация на обединените нации по въпросите на разоръжаването (UNODA) е изпратило имейл до участниците, в който оповестява, че конференцията се отсрочва за 1 август 2022 година

Договорът за неразпространение на нуклеарните оръжия е най-значимото съглашение за надзор над този тип оръжия в света - в него вземат участие 191 страни. С този документ държаните, които не имат нуклеарни оръжия се ангажират да не получават такива и да позволяват инспекции на нуклеарните си стратегии за мирни цели. Страните, притежаващи нуклеарни оръжия все още на сключване на контракта - Съединените щати, Русия, Англия, Франция и Китай, са приели да се стремят към тяхното очистване.

На всеки пет години се организират конференции, на които съглашението се преразглежда - прави оценка се неговото осъществяване и при опция се поемат нови задължения.

Последното на съвещание на конференцията по Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия се организира през 2015 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР